De winkel is na de lockdown weer open op wo, do, vr en za van 11:00-18:00.

Kabeljauw

Voorgerecht | 45 minuten | 4 personen

Ingrediënten

1 stuk kabeljauwfilet of –haas, 800 gr, zonder vel

20 cherrytomaatjes

15 g roomboter, gesmolten

olijfolie

30 g gepelde pistachenootjes, fijngehakt

limoenrasp, van 2 à 3 limoenen

citroensap (halve citroen)

6 laurierblaadjes

1 volle tl specerijenpoeder (5 spices)

1 el verse tijmblaadjes

1 volle tl vadouvanpoeder

zout en peper

Bereidingswijze

 

Recept voor Kabeljauw waar je U tegen zegt

(Uit Back to Basics van Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Dompel de tomaatjes circa 10 seconden in kokend

water en spoel ze onder koud water af. De velletjes haal je er nu makkelijk af.

 

 

Meng wat olijfolie met de vers gemalen zwarte peper, fijn zout, het specerijpoeder en de tijm.

Bestrijk hier de tomaatjes mee, en gebruik daarvoor een kwastje.

 

 

Meng de vadouvanpoeder met 1 eetlepel olijfolie en bestrijk hiermee een kant van de

kabeljauw, gebruik een kwastje. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper en zout en leg de vis

met de ingesmeerde kant in een ovenschaal.

 

 

Bestrijk de bovenkant nu met olijfolie en gesmolten boter, gebruik een kwastje.

Bestrooi met vers gemalen zwarte peper, zout en de fijngehakte pistaches.

Strooi er wat limoenrasp over. Leg de tomaatjes rondom de vis en schik de laurierblaadjes

ertussen.

 

 

Zet de schaal 10 tot 15 minuten in de oven. Controleer even bij 10 minuten, maar afhankelijk

van de dikte willen er wel eens wat extra minuutjes nodig zijn. Haal de vis uit de oven,

bestrooi met limoenrasp en druppel er nog wat citroensap over.

 

Wijnadvies van meneer Hamersma, schrijver van De Grote Hamersma:

Voorkom kabeljauwse twisten en schenk er pinot grigio, pinot blanc of droge witte Bergerac

bij.

Ingrediënten

1 stuk kabeljauwfilet of –haas, 800 gr, zonder vel

20 cherrytomaatjes

15 g roomboter, gesmolten

olijfolie

30 g gepelde pistachenootjes, fijngehakt

limoenrasp, van 2 à 3 limoenen

citroensap (halve citroen)

6 laurierblaadjes

1 volle tl specerijenpoeder (5 spices)

1 el verse tijmblaadjes

1 volle tl vadouvanpoeder

zout en peper

Zie ook: