Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Lamsbout met knoflookroomsaus en asperges

Hoofdgerecht | 60 minuten | 4 personen

Ingrediënten

  • 1 (zuig) lamsbout (ongeveer 1,2 kg)
  • 10 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1,25 dl slagroom
  • 1 glas witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper
  • 12 asperge

Bereidingswijze

(Uit Recettes pour bien vivre van Manfred Meeuwig, helaas niet langer verkrijgbaar)

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Braad de lamsbout rondom aan in wat olie. Bestrooi het vlees royaal met peper, zout en rozemarijn en steek er 3 teentjes knoflook in. Doe de bout over in een braadslede en zet die 35 minuten in de oven.

Kook de andere 7 tenen knoflook in de schil met de room met de witte wijn, de laurier en wat zout en peper. Laat een half uurtje heel zachtjes pruttelen.

Haal de bout uit de oven en laat hem onder aluminiumfolie 10 minuten rusten. Kook ondertussen de asperges.

Giet de knoflookroom af en bewaar de room. Duw met een lepel de zachte knoflook door een bolzeef. Meng deze knoflookpuree door de room en zet nog even op. Giet de sappen die uit het vlees zijn gelopen door de room.

Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.

Snijd het vlees in plakken en serveer er de saus en de asperges erbij.

 

Wijnadvies uit De Grote Hamersma

Lamsbout vormt een klassieke combinatie met rode bordeaux, met name uit Pauillac. Daarentegen met knoflookroomsaus en asperges laten ook barbera uit Piemonte en cabernet franc uit de Loire zich bijzonder goed smaken.

Ingrediënten

  • 1 (zuig) lamsbout (ongeveer 1,2 kg)
  • 10 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1,25 dl slagroom
  • 1 glas witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 1 el olijfolie
  • zout en peper
  • 12 asperge

Zie ook: