De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Zwaardvissouvlaki met granaatappel en tijm

Uit Cyprus van Georgina Hayden

Hoofdgerecht | 25 minuten | 4 personen

Ingrediënten

2 sjalotten
3 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel granaatappelmelasse, plus extra voor eroverheen
½ theelepel gedroogde tijm
600 g zwaardvisfilet
1 venkelknol
1 komkommer
paar takjes munt
300 g Griekse yoghurt
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels granaatappelpitjes
4 pitabroodjes
1 citroen

Bereidingswijze

Hoewel souvla en souvlaki traditioneel met vlees worden gemaakt (zie blz. 148), kom je nu op veel plekken ook vis- en vegetarische versies tegen. Omdat er nogal wat pescotariërs in de familie zijn, hebben we altijd visopties als we barbecueën en zwaardvis is het populairst. Deze vis heeft een vrij vleesachtige textuur en is daardoor prima geschikt om aan spiesjes te rijgen.

 

Pel de sjalotten en 2 tenen knoflook en snijd ze grof. Doe ze in een kleine hakker met de olijfolie, granaatappelmelasse en gedroogde tijm en pureer tot je een pasta hebt.

 

Snijd de zwaardvis in blokjes van gelijke grootte, ongeveer 3 cm, en schep ze in een kom door de marinade. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast. Als je de tijd hebt, doe dit dan een dag van tevoren, maar ook een paar uur in de koelkast is al prima.

 

Verhit de barbecue of de grillpan. Maak de bijgerechten voor je de souvlaki grilt. Schaaf de venkel en komkommer in dunne plakken. Trek de muntblaadjes van de takjes en zet weg. Rasp of pureer de overgebleven teen knoflook en roer hem door de yoghurt, breng op smaak met zout en peper en roer door elkaar.

 

Rijg de zwaardvis aan spiesjes – niet te dicht op elkaar omdat ze dan niet goed garen. Gril ze aan elke kant een paar minuten, bestrooi tijdens het grillen met zout en peper tot ze rondom grillstrepen krijgen en net gaar zijn.

 

Warm tegelijkertijd wat pitabrood op. Snijd het pitabrood open, schep de knoflookyoghurt erin en leg de hete zwaardvissouvlaki erop. Besprenkel met wat granaatappelmelasse en bestrooi met granaatappelpitjes. Knijp de citroen uit boven de venkel-komkommersalade en serveer deze bij de vis. Bestrooi met de blaadjes munt.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

2 sjalotten
3 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel granaatappelmelasse, plus extra voor eroverheen
½ theelepel gedroogde tijm
600 g zwaardvisfilet
1 venkelknol
1 komkommer
paar takjes munt
300 g Griekse yoghurt
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels granaatappelpitjes
4 pitabroodjes
1 citroen

Zie ook: