Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Speciale kip biryani

Hoofdgerecht | 60 minuten | 4 personen

Ingrediënten

VOOR DE KIP

750 g kippendijen, met bot zonder vel

2 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)

1⁄2 tl kurkumapoeder

1 el chilipoeder (of naar smaak) 

1 blik à 400 g tomatenblokjes, of verse tomaten in blokjes 

250 g yoghurt

4 el ghee of koolzaadolie

4 groene kardemompeulen, gekneusd

4 kruidnagels

kaneelstokje van 2,5 cm

1 gedroogd kassieblad (tei pat, o.a. toko) of laurierblaadje 

4 grote handenvol gebakken uitjes

een snufje saffraan, getrokken in 3 el warme melk

1 klein bosje munt, blaadjes fijngehakt, plus extra ter garnering

1 klein bosje koriander, blaadjes fijngehakt, plus extra ter garnering zout

 

VOOR DE RIJST

3 el ghee of boter

2 groene kardemompeulen

1 zwarte kardemompeul (o.a. toko)

4 kruidnagels

kaneelstokje van 2,5 cm

8 zwarte peperkorrels

1 laurierblaadje

330 g basmatirijst, 30 minuten in water geweekt en uitgelekt

750 g kippendijen, met bot zonder vel

2 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)

1⁄2 tl kurkumapoeder

1 el chilipoeder (of naar smaak) 

1 blik à 400 g tomatenblokjes, of verse tomaten in blokjes 

250 g yoghurt

4 el ghee of koolzaadolie

4 groene kardemompeulen, gekneusd

4 kruidnagels

kaneelstokje van 2,5 cm

1 gedroogd kassieblad (tei pat, o.a. toko) of laurierblaadje 

4 grote handenvol gebakken uitjes

een snufje saffraan, getrokken in 3 el warme melk

1 klein bosje munt, blaadjes fijngehakt, plus extra ter garnering

1 klein bosje koriander, blaadjes fijngehakt, plus extra ter garnering zout

Bereidingswijze

Biryani’s kunnen vrij extravagante gerechten zijn. Dit gerecht is minder werk, maar de smaak is nog steeds fenomenaal. Gebruik kant-en-klare gebakken uitjes om dit recept nog makkelijker te maken.

 

Bedek de kippendijen met de knoflook-gemberpasta, het kurkuma- poeder, het chilipoeder, de tomatenblokjes en de yoghurt. Schep alles goed door elkaar zodat de kippendijen aan alle kanten bedekt zijn. Laat minimaal 30 minuten in de koelkast marineren.

 

Verhit de 4 eetlepels ghee of koolzaadolie in een grote pan en voeg de kardemompeulen, de kruidnagels, het kaneelstokje en het kassieblad toe. Laat de specerijen ongeveer 1 minuut in de olie sissen. Haal de specerijen uit de olie (tel ze!) als je liever niet in hele specerijen bijt. Ik laat ze er meestal in zitten.

 

Voeg driekwart van de gebakken uitjes toe aan de specerijenolie en zet apart. Dit heerlijke uienmengsel gaat in laagjes in de biryani.

 

Schep het gemarineerde kipmengsel in een grote pan met de rest van de gebakken uitjes en roer goed door. Schenk er 250 ml water bij en laat ongeveer 10 minuten met een deksel op de pan op middel- hoog vuur zachtjes pruttelen.

 

Bereid intussen de rijst. Breng 2 liter lichtgezouten water aan de kook en voeg de ghee, de groene en zwarte kardemompeulen, de kruidnagels, het kaneelstokje, de peperkorrels en het laurierblaadje toe. Voeg de geweekte basmatirijst toe aan het kokende water en kook ongeveer 6 minuten, tot de rijst beetgaar is. Giet af en zet apart.

 

Haal het deksel van de pan met de kip en controleer of de kip gaar is. Breng op smaak met zout. Zet het vuur uit en schep voorzichtig de helft van de rijst op de kip. Verdeel wat saffraanmelk en de helft van het kruidige uienmengsel, de helft van de muntblaadjes en de helft van de korianderblaadjes erover. Schep hier de rest van de rijst op en verdeel de rest van de saffraanmelk, het uienmengsel, de koriander en de munt erover. Leg het deksel op de pan en laat exact 8 minuten op hoog vuur garen. Zet het vuur uit, maar laat het deksel nog 2 minuten op de pan.

 

Schep de biryani voorzichtig op een voorverwarmde serveer- schaal. Bestrooi met nog wat munt en koriander.

 

Deze heerlijke biryani wordt nog lekkerder als je er flink wat pittige korianderraita op schept.

Ingrediënten

VOOR DE KIP

750 g kippendijen, met bot zonder vel

2 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)

1⁄2 tl kurkumapoeder

1 el chilipoeder (of naar smaak) 

1 blik à 400 g tomatenblokjes, of verse tomaten in blokjes 

250 g yoghurt

4 el ghee of koolzaadolie

4 groene kardemompeulen, gekneusd

4 kruidnagels

kaneelstokje van 2,5 cm

1 gedroogd kassieblad (tei pat, o.a. toko) of laurierblaadje 

4 grote handenvol gebakken uitjes

een snufje saffraan, getrokken in 3 el warme melk

1 klein bosje munt, blaadjes fijngehakt, plus extra ter garnering

1 klein bosje koriander, blaadjes fijngehakt, plus extra ter garnering zout

 

VOOR DE RIJST

3 el ghee of boter

2 groene kardemompeulen

1 zwarte kardemompeul (o.a. toko)

4 kruidnagels

kaneelstokje van 2,5 cm

8 zwarte peperkorrels

1 laurierblaadje

330 g basmatirijst, 30 minuten in water geweekt en uitgelekt

750 g kippendijen, met bot zonder vel

2 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)

1⁄2 tl kurkumapoeder

1 el chilipoeder (of naar smaak) 

1 blik à 400 g tomatenblokjes, of verse tomaten in blokjes 

250 g yoghurt

4 el ghee of koolzaadolie

4 groene kardemompeulen, gekneusd

4 kruidnagels

kaneelstokje van 2,5 cm

1 gedroogd kassieblad (tei pat, o.a. toko) of laurierblaadje 

4 grote handenvol gebakken uitjes

een snufje saffraan, getrokken in 3 el warme melk

1 klein bosje munt, blaadjes fijngehakt, plus extra ter garnering

1 klein bosje koriander, blaadjes fijngehakt, plus extra ter garnering zout

Zie ook: