Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Soto ayam

Hoofdgerecht | 75 minuten | 6 personen

Ingrediënten

1 hele kip of 5 kippenbouten

2 liter water

4 Indonesische laurierbladeren

2 stengels sereh, ieder in
3 stukken gesneden, gekneusd

5 stukken gemberwortel van 1 cm 2 stukken laoswortel van 1 cm
3 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gehalveerd

3 kemirinoten, in een droge koeken- pan geroosterd

2 tl ketoembar 1 tl koenier
10 g trassi zonnebloemolie peper en zout

2 kippenbouillonblokjes
1 runderbouillonblokje
300 g taugé, schoongemaakt
2 aardappels, gekookt in de schil 100 g soe-oen (glasvermicelli)
5 hardgekookte eieren, in plakjes 1 bosje selderij, fijngehakt
1 komkommer, geschild, in blokjes gebakken uitjes, ter garnering tabascosaus (optioneel)
rijst, om erbij te serveren

Bereidingswijze

Dit gerecht is verreweg een van mijn favorieten! Niet alleen vanwege de explosie aan smaken, maar misschien nog wel meer vanwege de nostalgische gevoelens die de soep opwekt. Al die uren samen met familie en vrienden terwijl we dit gerecht met elkaar aten. Soto ajam is typisch zo’n gerecht dat zich goed laat uitbreiden. Door het toevoegen van extra groenten en rijst kun je de hoeveelheid soep passend maken voor ieder aantal gasten en iedere gelegenheid. Ik geef de soto een persoonlijk tintje door kleine blokjes komkommer toe te voegen. Ik ben dol op de frisse smaak die het aan dit gerecht geeft.

 

Maak een gekruide kippenbouillon door de kip in een soeppan te leggen en water, laurierblad, sereh, gember en laos toe te voegen. Breng het water aan de kook. Draai het vuur zachter en laat het water ongeveer 30 minuten borrelen.

 

Maak intussen een boemboe van de ui, knoflook, kemirinoten, ketoembar, koenier en de trassi. Bak de boemboe in een beetje zonnebloemolie tot het begint in te dikken.

 

Voeg de boemboe, het zout, de peper, de kippenbouillonblokjes en het runderbouillonblokje toe aan de kippen- bouillon en laat de soep nog eens
30 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur.

 

Haal de kip, laurierbladeren en de sereh uit de pan. Haal het vlees van de botten van de kip zodra die is afgekoeld. Doe het vlees (met of zonder vel) terug in de pan. Proef de soep en voeg indien nodig peper en zout toe.

 

Blancheer de taugé door de spruiten 1 minuut in kokend water onder te dompelen. Laat de taugé uitlekken, schep de taugéspruiten in een serveerkom, en zet opzij voor later gebruik. Schil de aardap- pels, snijd ze in blokjes van 1 cm en zet opzij. Bereid de soe-oen volgens de aanwij- zingen op de verpakking en schep de mie in een serveerkom en zet opzij (knip, indien gewenst, de soe-oen drie tot vier keer in met een schone schaar om de slierten te verkorten.) Doe de plakjes ei, gehakte selderij, blokjes komkommer en gebakken uitjes in aparte serveerkommen.

 

Serveer de soep door rijst in een soepkom te scheppen. Voeg er een beetje van alle groenten aan toe, leg er plakjes ei op, voeg wat vermicelli toe en schep de warme soto (soep) eroverheen. Maak de soto af met knapperige gebakken uitjes en tabascosaus.

 

Tip: Weersta de verleiding om alleen kipfilet in de soep te gebruiken. Je hebt echt een hele kip nodig (dus ook de botten, vel en vetten) om je soep een krachtige smaak te geven!

Ingrediënten

1 hele kip of 5 kippenbouten

2 liter water

4 Indonesische laurierbladeren

2 stengels sereh, ieder in
3 stukken gesneden, gekneusd

5 stukken gemberwortel van 1 cm 2 stukken laoswortel van 1 cm
3 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gehalveerd

3 kemirinoten, in een droge koeken- pan geroosterd

2 tl ketoembar 1 tl koenier
10 g trassi zonnebloemolie peper en zout

2 kippenbouillonblokjes
1 runderbouillonblokje
300 g taugé, schoongemaakt
2 aardappels, gekookt in de schil 100 g soe-oen (glasvermicelli)
5 hardgekookte eieren, in plakjes 1 bosje selderij, fijngehakt
1 komkommer, geschild, in blokjes gebakken uitjes, ter garnering tabascosaus (optioneel)
rijst, om erbij te serveren

Zie ook:

Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.