De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Som tum – groene papajasalade

Voorgerecht | minuten | 4 personen

Ingrediënten

1 el gedroogde garnalen
1⁄2 groene papaja (ca. 300 g)
3 el vers limoensap
4 el vissaus
3 el palmsuiker of ruwe riet-suiker
3 teentjes Thaise knoflook of 1 gewone knoflookteen, gepeld
1-4 verse Thaise pepertjes, in plakjes
2 kousebanden of 10 sperzie- bonen, in stukken van 5 cm
6 kerstomaten, gehalveerd
3 el gebrande pinda’s, optioneel

Bereidingswijze

Als er iets is waar ik soms extreem naar verlang, is het wel papajasalade. Daar zit alles in: knapperigheid, zout, zoet, umami, pinda’s (wat dingen altijd lekker- der maakt) en kleine gedroogde garnalen die overal ontzettend veel smaak aan geven. Volgens sommigen is deze uitvoering van de salade voor toeristen, omdat je in een echte papajasalade eigenlijk de wat dikkere vissaus pla ra zou moeten gebruiken.

 

1. Laat de garnalen ongeveer 15 minuten in lauw water weken.

 

2. Schil de papaja en verwijder de pit. Snijd hem vervolgens op een mandoline of met een julienneschiller in dunne reepjes.

 

3. Meng het limoensap, de vissaus en de suiker tot een dressing. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Houd de dressing apart.

 

4. Vijzel de garnalen en de knoflook, of stamp ze in een kom met je handen tot moes (gebruik handschoenen). Voeg de gewenste hoeveelheid pepertjes toe. Hoe meer je de peper vijzelt, hoe pittiger de salade wordt – doe dit naar eigen smaak.

 

5. Voeg de bonen toe en vijzel ze zodat ze wat zachter worden. Gebruik een lepel om te roeren terwijl je vijzelt, dat maakt het stampen in een volle vijzel gemakkelijker.

 

6. Voeg de papaja, de tomaten en de dres- sing toe en meng. Proef of de salade zout en zuur genoeg is en breng hem eventueel op smaak met vissaus of limoensap. Roer er eventueel de pinda’s door.

 

7. Serveer direct.

Ingrediënten

1 el gedroogde garnalen
1⁄2 groene papaja (ca. 300 g)
3 el vers limoensap
4 el vissaus
3 el palmsuiker of ruwe riet-suiker
3 teentjes Thaise knoflook of 1 gewone knoflookteen, gepeld
1-4 verse Thaise pepertjes, in plakjes
2 kousebanden of 10 sperzie- bonen, in stukken van 5 cm
6 kerstomaten, gehalveerd
3 el gebrande pinda’s, optioneel

Zie ook: