Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Sayur lodeh (groentenstoofschotel met kokos en tempé)

Hoofdgerecht | 50 minuten | 6 personen

Ingrediënten

1 grote ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gehakt

1-2 el sambal oelek

10 g trassi

1 tl ketoembar

3 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd

snufje zout

zonnebloemolie

3 Indonesische laurierbladeren

2 stukken laoswortel van 1 cm

1 runderbouillonblokje

1 kippenbouillonblokje

250 g sperziebonen, in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden

1 liter warm water 1 el suiker

500 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt

200 g tempé, in plakken van 2 cm gesneden

400 g babymaïs, uit blik, uitgelekt, in plakjes van 2 cm gesneden

75 g santen, grofgehakt

50 g petéhbonen (optioneel), in reepjes gesneden

rijst, om erbij te serveren

Bereidingswijze

Dit is typisch een gerecht dat niet mag ontbreken op een rijsttafel. Je kunt het maken naar je eigen voorkeur, omdat zoveel groenten goed combineren met kokos. Persoonlijk kies ik er wel voor om altijd bamboescheuten toe te voegen. Die hebben zo’n unieke smaak, wat echt typerend is voor deze sajoer. Door de kruiden en specerijen is deze sajoer de volgende dag nóg lekkerder, dus maak genoeg voor 2 dagen.

 

Maak een boemboe van de ui, knoflook, sambal oelek, trassi, ketoembar, kemirinoten en zout.

 

Schenk een dunne laag zonnebloem- olie in een pan en fruit de boemboe tot het begint in te dikken. Voeg de laurier- bladeren en laos toe en laat het iets koken. Verkruimel het kippenbouillonblokje en runderbouillonblokje boven de boemboe en roer het door.

 

Voeg de sperziebonen en 1 liter warm water toe en breng de bouillon zachtjes aan de kook. Voeg de suiker, bamboescheuten, tempé en babymaïs toe en laat de bouillon nog een paar minuten borrelen.

 

Voeg de santen en de petéhbonen toe en laat de soep rustig stoven tot de kokos opgelost is en de saus gebonden. Haal de pan van het fornuis, leg een deksel net niet helemaal op de pan, en laat de groenten nog even garen in de hete vloeistof. Serveer met rijst.

Ingrediënten

1 grote ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gehakt

1-2 el sambal oelek

10 g trassi

1 tl ketoembar

3 kemirinoten, in een droge koekenpan geroosterd

snufje zout

zonnebloemolie

3 Indonesische laurierbladeren

2 stukken laoswortel van 1 cm

1 runderbouillonblokje

1 kippenbouillonblokje

250 g sperziebonen, in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden

1 liter warm water 1 el suiker

500 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt

200 g tempé, in plakken van 2 cm gesneden

400 g babymaïs, uit blik, uitgelekt, in plakjes van 2 cm gesneden

75 g santen, grofgehakt

50 g petéhbonen (optioneel), in reepjes gesneden

rijst, om erbij te serveren

Zie ook: