De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Samosa’s met aardappel en erwtjes

Uit Basisboek India van Uppal

Bijgerecht | 105 minuten | 4 personen

Ingrediënten

VERS
55 g ui, gesnipperd
55 g gekookte erwtjes
2 kleine groene chilipepers, fijngesneden
stukje gember van 5 mm, geschild, fijngesneden
550 gekookte aardappels, geschild, grof gepureerd
3 eetlepels fijngesneden koriander
1 hoeveelheid Indiaas boterdeeg (zie blz. 251)

SPECERIJEN
1 eetlepel korianderzaad, gekneusd
1 eetlepel komijnzaad
½ theelepel garam masala
½ eetlepel fenegriekblaadjes

VOORRAADKAST
2 eetlepels olie, plus extra voor frituren
1½ theelepel zout, of naar smaak
1 eetlepel tarwebloem

Bereidingswijze

Verhit de 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op middelmatig vuur. Voeg het koriander- en komijnzaad toe en roerbak 20 seconden.

 

Doe de ui erbij , draai het vuur iets hoger en bak 3-4 minuten tot de ui goudbruin is. Doe de gekookte erwtjes, garam masala, chilipepers, gember, het fenegriekblad en zout erbij en bak 1 minuut mee. Draai het vuur laag en roer de aardappelpuree en fijngesneden
koriander erdoor.

 

Meng de bloem met 2 eetlepels water en zet dit papje weg.

 

Verhit de olie in een diepe pan tot 180 °C (zie de tip op blz. 52).

 

Stel de samosa’s samen: verdeel het deeg in 8-10 kleine balletjes. Rol elke bal uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 12 cm. Snij d elke cirkel doormidden. Een halve cirkel wordt 1 samosa.

 

Schep een lepel van de vulling op een halve cirkel. Doop je vinger in het kleverige bloempapje en bestrijk er de deegrand mee. Vouw de zij kant naar binnen en sluit het deeg rondom goed af. Leg op een met bloem bestoven bakplaat. Werk snel om te voorkomen dat de samosa’s uitdrogen. Verwijder overtollige bloem en frituur tot ze goudkleurig zijn. Schep de samosa’s uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken.

 

TIPS
Kijk of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te laten vallen; als dit in 20 seconden goudbruin wordt, is de olie op temperatuur.

 

Wil je de samosa’s van tevoren klaarmaken? Frituur ze dan 7-8 minuten tot ze knapperig, maar nog niet goudkleurig zij n. Leg ze voor je gaat eten op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 °C/gasstand 6 tot ze knapperig en door en door heet zij n.

 

Voor heel knapperige, vlokkerige samosa’s frituur je ze tweemaal: de eerste keer op 180 °C en de tweede keer op 190 °C.

 

Als je de samosa’s wilt invriezen, frituur ze dan maar een keer. Laat helemaal afkoelen, doe ze in plastic diepvrieszakjes en leg ze in de vriezer.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

VERS
55 g ui, gesnipperd
55 g gekookte erwtjes
2 kleine groene chilipepers, fijngesneden
stukje gember van 5 mm, geschild, fijngesneden
550 gekookte aardappels, geschild, grof gepureerd
3 eetlepels fijngesneden koriander
1 hoeveelheid Indiaas boterdeeg (zie blz. 251)

SPECERIJEN
1 eetlepel korianderzaad, gekneusd
1 eetlepel komijnzaad
½ theelepel garam masala
½ eetlepel fenegriekblaadjes

VOORRAADKAST
2 eetlepels olie, plus extra voor frituren
1½ theelepel zout, of naar smaak
1 eetlepel tarwebloem

Zie ook: