Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Polpettone alla Toscana

Hoofdgerecht | 90 minuten | 4 personen

Ingrediënten

60 g funghi porcini 500 g rundergehakt
3 el melk
1 snee witbrood (geen korst)
1 ui, heel fijngehakt
2 tl zout versgemalen peper
100 g prosciutto
6 el Parmezaanse kaas, geraspt
1 teen knoflook, geraspt
1 tl gemalen kaneel
1 tl komijnpoeder
1 el fijngehakte peterselie geraspte schil van 1 citroen
1 eidooier, losgeklopt paneermeel op een bord
2 el plantaardige olie
2 el boter
6 el droge witte wijn
4 el tomatenpuree

Bereidingswijze

Laat de paddenstoelen minstens 30 min weken in een halve liter warm water. Doe het gehakt in een kom en maak los. Verwarm de melk en prak het brood erin fijn tot een romige substantie. Voeg ui, zout, peper, prosciutto, kaas, kaneel, komijn, citroenschil, peterselie en knoflook toe. Kneed goed. Meng de eierdooier erdoor.

 

Maak van het vlees een stevige bal en rol die uit tot een worst van ± 7 cm dikte. Klop er met uw handpalmen zachtjes eventuele luchtbellen uit. Rol het vlees door het paneermeel. Laat de paddenstoelen uitlekken (bewaar het lekwater) en spoel ze goed af in schoon, koud water. Grof hakken en wegzetten. Filter het weekwater door een met keukenpapier beklede zeef. Houd het weekwater apart.

 

Verhit boter en olie in een ovale braadpan met dikke bodem. Wacht tot de boter amper bruist en bruin het vlees voorzichtig aan alle kanten op middelhoog vuur. Voeg de wijn toe en zet het gas iets hoger. Laat de wijn tot de helft inkoken en keer het vlees voorzichtig een paar keer. Draai het gas lager.

 

Voeg de paddenstoelen toe. Roer de tomatenpuree door het weekwater. Als dit een glad geheel is, giet u het bij het vlees en de paddenstoelen. Met het deksel er schuin op dertig min laten sudderen. Keer het vlees tweemaal. Leg het vlees op een snijplank, laat rusten en snijd plakken van 1 cm dikte. Schenk wat saus in een voorverwarmde schaal, leg het gehaktbrood erop en doe de rest van de saus erover.

 

Wat drinken we erbij? Wijnadvies van De Grote Hamersma:
Molino a Vento, Nerello Mascalese – 2017, Sicilia – Italië
Cascina Luisin, Maggiur – 2017, Barbera d’Alba – Italië
Genesi – 2016, Aglianico del Vulture – Italië

 

Foto gerecht: Carly Wollaert

Ingrediënten

60 g funghi porcini 500 g rundergehakt
3 el melk
1 snee witbrood (geen korst)
1 ui, heel fijngehakt
2 tl zout versgemalen peper
100 g prosciutto
6 el Parmezaanse kaas, geraspt
1 teen knoflook, geraspt
1 tl gemalen kaneel
1 tl komijnpoeder
1 el fijngehakte peterselie geraspte schil van 1 citroen
1 eidooier, losgeklopt paneermeel op een bord
2 el plantaardige olie
2 el boter
6 el droge witte wijn
4 el tomatenpuree

Zie ook:

Vegan Dan Dan Noodles

hoofdgerecht | 30 | 2 personen

Lees meer
Platbrood van boekweit

bijgerecht | 35 | 4 personen

Lees meer
Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.