Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

No-Ajam opor

Hoofdgerecht | 45 minuten | 4 personen

Ingrediënten

16 satehstokjes
1 middelgrote sjalot, grofgesneden
5 kemirinoten, geroosterd
2 knoflooktenen
1 tl komijnzaad, gemalen
1 el verse laos, grofgesneden
1 tl kurkuma
1⁄2 tl zout
2 el arachideolie
1 serehstengel, gekneusd
2 daun salam (toko), gescheurd
5 djeroek poeroet (toko), gescheurd
400 ml kokosroom (toko)
200 ml groentebouillon
8 koningsboleten
2 el sojasaus
2 handjes emping, om erbij te serveren
komkommer, ter garnering
1 rode ui, in halve ringen, ter garnering

Bereidingswijze

Ik miste ajam opor. Niet vanwege de ajam, de kip, maar vanwege de herinnering aan dat gerecht. Ik miste de geur, de smaak. En het werd een missie om die herinnering weer tot leven te brengen. Tofu, vegetarische kipstukjes, groenten, jackfruit, alles kwam voorbij. Best lekker allemaal hoor, maar niet wat het zijn moest. Tot ik bedacht dat het echt anders moest. Zie hier, mijn vegan versie van ajam opor. Een sateh van koningsboleet, met die geurige, kruidige opor-saus. Dit is mijn bewijs. Je hoeft helemaal niks te missen als je ervoor kiest om plantaardig te eten.

 

Week de satehstokjes in een glas water.

 

Maak de boemboe door de sjalot, kemirinoten, knoflook, komijnzaad, laos, kurkuma en zout in een keukenmachine tot een pasta te pureren.

 

Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan en fruit de boemboe. Voeg de sereh, daun salam en djeroek poeroet toe. Bak even mee. Voeg nu de kokosroom en groentebouillon toe. Laat 30 minuten zachtjes indikken, maar laat niet koken.

 

Maak ondertussen de sateh van koningsboleet. Snijd de kop van de boleet. Die kun je voor een ander gerecht gebruiken.

 

Verhit alvast een koekenpan en zoek een andere zware (bijvoor- beeld gietijzeren) pan die precies in die koekenpan past. Snijd de stam van de boleet in dunne plakken.

 

Doe 1 eetlepel olie in de koekenpan en verdeel zoveel mogelijk plakken koningsboleet over de bodem. Zet de zware pan er bovenop en bak 3 minuten. Keer de plakken om, plaats de pan weer terug en bak nog eens 3 minuten. Blus af met 1 à 2 eet- lepels sojasaus om ze een mooi kleurtje te geven en schud nog 1 minuut in de pan. Herhaal tot alle plakjes gebakken zijn.

 

Verwarm de grill van de oven. Rijg de plakjes als een harmonica aan de stokjes. Gebruik 3 plakken per stokje. Leg de satehstokjes op een bakplaat en gril ze 2 à 3 minuten in de oven.

 

Pureer ondertussen de saus met de staafmixer.

 

Serveer de sateh met de opor-saus, emping en garneer met komkommer en rode ui.

 

Ingrediënten

16 satehstokjes
1 middelgrote sjalot, grofgesneden
5 kemirinoten, geroosterd
2 knoflooktenen
1 tl komijnzaad, gemalen
1 el verse laos, grofgesneden
1 tl kurkuma
1⁄2 tl zout
2 el arachideolie
1 serehstengel, gekneusd
2 daun salam (toko), gescheurd
5 djeroek poeroet (toko), gescheurd
400 ml kokosroom (toko)
200 ml groentebouillon
8 koningsboleten
2 el sojasaus
2 handjes emping, om erbij te serveren
komkommer, ter garnering
1 rode ui, in halve ringen, ter garnering

Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.