De winkel is na de lockdown weer open op wo, do, vr en za van 11:00-18:00.

Latkes met gerookte makreel, appel en ­peterselie

Uit Veggies & Fish van Bart van Olphen

Hoofdgerecht | 45 minuten | 4 personen

Ingrediënten

500 g vastkokende aardappels, geraspt
2 middelgrote uien, in dunne ringen gesneden
4 eieren
4 tl patentbloem
200 g gerookte ­makreelfilet
2 el mayonaise
2 el crème fraîche
2 tl dijonmosterd
rasp en sap van 1 citroen
8 takjes peterselie
blaadjes fijngehakt
2 tl ­kappertjes
1 granny smith, klokhuis verwijderd, in dunne reepjes
olijfolie
zout en peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de aardappels en uien in een schone theedoek en knoop dicht. Leg in een bolzeef en laat 20 min uitlekken. Knijp het overtollige vocht eruit. Breng een steelpan met ruim water aan de kook. Kook 2 eieren in 8 min hard. Laat schrikken, pel ze en duw met de onderkant van een lepel door een zeef tot kruim. Zet apart.

 

Klop in een kom de andere eieren los. Voeg het ui-aardappelmengsel toe en de bloem. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er ronde koekjes met een doorsnee van 5 cm van: de ­latkes. Verhit een koekenpan met 4 el olie op halfhoog vuur. Bak de latkes in 2 min goudbruin. Draai ze halverwege om met een spatel, zodat ze niet breken. Leg de latkes op een ovenrooster en bak ze 8-10 min in de oven. Prak met een vork de makreel fijn en meng er de mayonaise, crème fraîche, mosterd en citroenrasp en -sap door. Voeg de peterselie, appelreepjes en kappertjes toe en schep om. Breng op smaak met de peper. Verdeel het mengsel over de latkes , top af met de kappertjes en het eikruim.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

500 g vastkokende aardappels, geraspt
2 middelgrote uien, in dunne ringen gesneden
4 eieren
4 tl patentbloem
200 g gerookte ­makreelfilet
2 el mayonaise
2 el crème fraîche
2 tl dijonmosterd
rasp en sap van 1 citroen
8 takjes peterselie
blaadjes fijngehakt
2 tl ­kappertjes
1 granny smith, klokhuis verwijderd, in dunne reepjes
olijfolie
zout en peper

Zie ook: