Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Latkes met gerookte ­makreel, appel en peterselie

Uit Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten van Karin Hamersma

Voorgerecht | 45 minuten | 4 personen

Ingrediënten

-500 g vastkokende aardappels, geschild en ­geraspt
-2 middelgrote uien, in dunne ringen gesneden
-4 eieren
-4 tl bloem
-zout en peper
-olijfolie om in te bakken
-200 g gerookte ­makreelfilet
-2 el mayonaise
-2 el crème fraîche
-2 tl dijonmosterd
-rasp en sap van 1 biologische citroen
-8 takjes peterselie (de blaadjes), fijngehakt
-1 granny­smithappel, klokhuis verwijderd en in dunne reepjes -2 el kappertjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Leg de aardappels en uien in een schone theedoek en knoop dicht. Leg in een bolzeef en laat 20 min uitlekken. Knijp het overtollige vocht eruit. Breng een steelpan met ruim water aan de kook. Kook 2 eieren in 8 min hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en duw met de onderkant van een lepel door een grove zeef tot kruim. Zet apart. Klop in een kom de ­andere eieren los. Voeg het ui-aardappelmengsel toe, samen met de bloem. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er ronde koekjes met een doorsnee van 5 cm van, dit zijn de latkes. Verhit 4 el olie in een koekenpan op ­middelhoog vuur. Bak de latkes in 2 min goudbruin. Keer ze halverwege voorzichtig om met een spatel, zodat ze niet breken. Leg de latkes op een ovenrooster en bak ze nog 8-10 min in de oven. Prak met een vork de makreelfilet fijn en meng er de mayonaise, crème fraîche, mosterd en de citroenrasp en het -sap door. Voeg de peterselie, appelreepjes en kappertjes toe en schep om. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Verdeel het mengsel over de latkes, top af met de kappertjes en het eikruim.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

-500 g vastkokende aardappels, geschild en ­geraspt
-2 middelgrote uien, in dunne ringen gesneden
-4 eieren
-4 tl bloem
-zout en peper
-olijfolie om in te bakken
-200 g gerookte ­makreelfilet
-2 el mayonaise
-2 el crème fraîche
-2 tl dijonmosterd
-rasp en sap van 1 biologische citroen
-8 takjes peterselie (de blaadjes), fijngehakt
-1 granny­smithappel, klokhuis verwijderd en in dunne reepjes -2 el kappertjes

Zie ook: