Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Langzaam geroosterde kip en aardappels

Uit Vers Uit De Oven van Ajda Mehmet

Hoofdgerecht | 225 minuten | 4 personen

Ingrediënten

. 1 hele biologische kip (1,2 kg)
. 25 g roomboter, op kamertemperatuur
. 1 biologische citroen
. 1 tl sumak
. 1 el korianderpoeder
. grof zeezout
. 1 kg Cyprusaardappels (of een ander vastkokend ras), geschild en in vieren
. 4 tenen knoflook, gepeld
. 6 takjes tijm
. 1 takje rozemarijn
. 2 el olijfolie

ERBIJ
. beetgare broccoli of andere groente (optioneel)

VERDER NODIG
. braadslede met hoge randen of aardewerken ovenschaal

Bereidingswijze

De meeste recepten voor geroosterde kip gaan uit van 60 tot 75 minuten op 180 °C. Ik geef er de voorkeur aan om kip op een lagere temperatuur gedurende een langere tijd te roosteren, omdat ik ontdekt heb dat het resultaat veel sappiger en malser is, dat de kip in feite uit elkaar valt en dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over droge borstfilet. Dit is beslist een van mijn favoriete dingen om te koken en te eten. Ik heb vele jeugdherinneringen aan de geur van geroosterde kip die het huis vult en het eten van de kip op zondag aan tafel, hoewel ik de kip nu vaak doordeweeks klaarmaak. De restjes kip kun je eventueel de volgende dag gebruiken door ze uit elkaar te trekken en toe te voegen aan de geroosterde cherrytomaten (zie recept op pag. 71) om een eenvoudige pastasaus te maken.

 

Verwarm de oven voor tot 160 °C.

 

Leg de kip in een grote braadslede met hoge randen. Wrijf het vel van de kip helemaal in met de zachte roomboter. Knijp het sap van een halve citroen uit over de buitenkant en de binnenkant van de kip. Bewaar de andere halve citroen en de uitgeknepen citroenhelft.

 

Bestrooi de kip helemaal met sumak, korianderpoeder en veel grof zeezout. Vergeet niet de binnenkant van de kip te bestrooien. Vul de kip met de bewaarde citroenhelften.

 

Leg de aardappels en knoflook rondom de kip in de braadslede. Haal de blaadjes van de takjes tijm en de naalden van het takje rozemarijn en strooi ze over de aardappels.

 

Bestrooi de aardappels met zeezout en besprenkel ze met de olijfolie. Het lijkt alsof het niet genoeg is, maar de aardappels gebruiken ook het braadvocht van de kip om in te garen. Zet de braadslede in het midden van de oven en rooster de kip en de aardappels 3 uur. Bedruip ze ieder uur met het braadvocht.

 

Tip: til hiervoor de kip omhoog zodat de poten omlaag wijzen, en al het braadvocht uit de binnenkant van de kip naar buiten stroomt.

 

Verhoog de oventemperatuur tot 200 °C. Rooster de kip en de aardappels nog 15 minuten om het vel van de kip krokant te maken en de aardappels te voorzien van een goudbruin, knapperig randje.

 

De kip is gaar als het vocht uit het dikste gedeelte van de dij helder is.

 

Haal de braadslede uit de oven en laat de kip 15 minuten rusten alvorens te serveren.

 

Iedere groente is hier lekker bij. Ik maak hier graag beetgare broccoli bij en gebruik het braadvocht van de kip als dressing voor de broccoli.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

. 1 hele biologische kip (1,2 kg)
. 25 g roomboter, op kamertemperatuur
. 1 biologische citroen
. 1 tl sumak
. 1 el korianderpoeder
. grof zeezout
. 1 kg Cyprusaardappels (of een ander vastkokend ras), geschild en in vieren
. 4 tenen knoflook, gepeld
. 6 takjes tijm
. 1 takje rozemarijn
. 2 el olijfolie

ERBIJ
. beetgare broccoli of andere groente (optioneel)

VERDER NODIG
. braadslede met hoge randen of aardewerken ovenschaal

Zie ook: