De winkel is na de lockdown weer open op wo, do, vr en za van 11:00-18:00.

Kokospudding met banaan

Uit Bijzonder Simpel van Alison Roman

Voorgerecht | 60 minuten | 10 personen

Ingrediënten

VOOR DE PUDDING
8 grote eidooiers
40 g (1⁄3 cup) maizena
170 g (3⁄4 cup) kristalsuiker
500 ml (2 cups) slagroom
2 blikken (400 ml per blik) kokosmelk
mespunt koosjer zout
mespunt gemalen kurkuma (naar keuze)
1 tl vanillearoma (naar keuze)
45 g (1⁄4 cup) lichtbruine basterdsuiker
4 el boter, in stukjes van 2,5 cm, op kamertemperatuur

VOOR DE OVERIGE LAGEN
500 ml (2 cups) slagroom
60 g (1⁄2 cup) poedersuiker
mespunt koosjer zout
250 g (1 cup) volle Griekse yoghurt
6 stevige bananen, gepeld en in dunne plakjes
2 el vers limoensap
315 g thee- of volkorenbiscuits cocktailkersen (naar keuze)
geroosterde kokosvlokken (kokosschaafsel) of chocoladekrullen (naar keuze)

Bereidingswijze

Pudding is als een heerlijk zachte en comfortabele trui die je graag thuis draagt, maar niet zo snel naar een feestje aandoet. Met andere woorden: pudding ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar voeg lekkere limoenfrisse plakjes banaan en geklopte yoghurt toe en als finishing touch enkele feestelijke cocktailkersjes en ineens heb je iets wat lijkt op die scène in een film waarin het ‘lelijke eendje’ haar bril afzet, haar haren losgooit en ineens een geweldig mooie meid blijkt te zijn.

 

Het vervelendste van het bereiden van deze pudding is dat je heel veel kommen nodig hebt. Maar ook al ben je het grootste deel van de dag bezig met het afwassen van kommen en schaaltjes, spijt heb je niet, want je wordt getrakteerd op een verrukkelijk nagerecht met banaan en kokos. En als je alles eenmaal hebt voorbereid, is de afwerking een fluitje van een cent. Je draait de pudding zo in elkaar. Afmeten en nadenken over verhoudingen is niet nodig, keukengerei komt er niet aan te pas, behalve dan een lepel. En daarbij komt dat je je pudding in nagenoeg alles kunt serveren: een leuke kom, een springvorm, een trifleschaal, zelfs een emmer. Alles is mogelijk! Het moet leuk zijn, weet je nog?

 

1 Maak de pudding Klop de eidooiers met de maizena en de helft van de kristalsuiker in een kom licht en luchtig.

 

2 Verwarm de room, kokosmelk, rest van de kristalsuiker, het zout, de kurkuma en het vanillearoma (als je dat gebruikt) in een pan op middelhoog vuur. Breng het geheel al roerend zachtjes aan de kook.

 

3 Schenk heel geleidelijk en al kloppend de helft van het roommengsel bij het eimengsel. Roer dan het warme eimengsel door de rest van het roommengsel in de pan. Verwarm het mengsel 3 tot 5 minuten al kloppend, tot het dik begint te worden en te borrelen en tot het er zo heet uitziet dat je je eraan zou kunnen branden (en dat kan, dus wees voorzichtig!).

 

4 Haal de pan van het vuur en klop de basterdsuiker en de boter door het roommengsel, klop, klop, klop tot de suiker is opgelost en de boter is gesmolten.

 

5 Schenk de pudding in een ovenschaal (je kunt ook een kom nemen, maar deze pudding moet zo snel mogelijk afkoelen, dus je hebt iets nodig dat wijder is dan diep). Leg een vel plasticfolie direct op de pudding (om dat vervelende en lelijke velletje te voorkomen) en laat de pudding in de koelkast helemaal afkoelen, ten minste 1 uur (afhankelijk van hoe koud je koelkast is).

 

6 Voor de overige laagjes Klop met een elektrische mixer of een garde (flink kloppen) de room met de poedersuiker en het zout in een kom tot je halfstijve pieken hebt. Klop rustig de yoghurt erdoor.

 

7 Schep de plakjes banaan en het limoensap door elkaar. De bananen krijgen hierdoor een verrukkelijke smaak en verkleuren wordt voorkomen.

 

8 Neem een kom of schaal of wat je dan ook maar wilt gebruiken en schep er een deel van de kokospudding in, gevolgd door een laagje koekjes, een laagje bananen en ten slotte een laagje geklopte room. Herhaal dit tot de hele schaal vol is, maar eindig altijd met een laagje room. De laagjes hoeven niet gelijkmatig en hetzelfde te zijn, maar probeer er wel voor te zorgen dat je van elk mengsel een laagje kunt maken en niet verkeerd uitkomt (maar mocht dit wel het geval zijn, dan is er nog niets aan de hand).

 

9 Zet de pudding ten minste 2 uur in de koelkast, tot hij mooi is opgestijfd en alle laagjes een beetje aan elkaar hebben kunnen wennen. Garneer de pudding vlak voor het serveren met wat je maar wilt, zoals de cocktailkersen, kokosvlokken of misschien wat geschaafde chocolade. Serveer de schaal met een grote opscheplepel en wat kommen, of zet de schaal zo op tafel en geef er een heleboel lepeltjes bij, zodat iedereen zo uit de schaal kan eten. We zijn per slot van rekening allemaal vrienden van elkaar!

 

VANTEVOREN Je kunt alles tot drie dagen van tevoren maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren. Maar bouw de laagjes op z’n vroegst een dag van tevoren op. Liever niet eerder, anders wordt de koekjeslaag klef.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

VOOR DE PUDDING
8 grote eidooiers
40 g (1⁄3 cup) maizena
170 g (3⁄4 cup) kristalsuiker
500 ml (2 cups) slagroom
2 blikken (400 ml per blik) kokosmelk
mespunt koosjer zout
mespunt gemalen kurkuma (naar keuze)
1 tl vanillearoma (naar keuze)
45 g (1⁄4 cup) lichtbruine basterdsuiker
4 el boter, in stukjes van 2,5 cm, op kamertemperatuur

VOOR DE OVERIGE LAGEN
500 ml (2 cups) slagroom
60 g (1⁄2 cup) poedersuiker
mespunt koosjer zout
250 g (1 cup) volle Griekse yoghurt
6 stevige bananen, gepeld en in dunne plakjes
2 el vers limoensap
315 g thee- of volkorenbiscuits cocktailkersen (naar keuze)
geroosterde kokosvlokken (kokosschaafsel) of chocoladekrullen (naar keuze)

Zie ook: