De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

IJssandwiches met chocolade-haverkoekjes

Uit Little Green Kitchen van David Frenkiel & Luise Vindahl

Nagerecht | 60 minuten | 8 personen

Ingrediënten

Chocolade-haverkoekjes
200 g havervlokken
65 g boekweitmeel, gezeefd
3 el chiazaad
4 el cacao, gezeefd
½ tl zeezout
100 g virgin kokosolie of ongezouten roomboter, gesmolten
125 ml ahornsiroop
60 ml melk naar keuze

Frambozenijs
2 bananen (250 g), uit de vriezer, voor het invriezen gepeld en in plakjes gesneden
125 g frambozen, uit de vriezer
250 ml kokosroom (of slagroom)
¼ tl pepermuntextract (optioneel)

Bereidingswijze

Dit zijn de beste en simpelste veganistische koekjes die we tot nu toe hebben gemaakt. Ze zijn minder kruimelig dan andere varianten en daardoor perfect om ijssandwiches van te maken. Je kunt natuurlijk ijs uit de winkel gebruiken, maar dit is een supersnel ijsrecept met maar drie ingrediënten waar je geen ijsmachine voor nodig hebt én dat vreselijk lekker is!

 

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verwarm een heteluchtoven voor tot 180 C, of een conventionele oven tot 200 C – bij recepten met 2 bakplaten geeft een heteluchtoven de beste hitteverdeling.

 

Roer de havervlokken, het boekweitmeel, chiazaad, de cacao en het zout in een mengkom door elkaar. Roer de rest van de ingrediënten erdoor, zet 30 minuten weg om steviger te worden en roer af en toe om te voorkomen dat er klontjes in komen. Rol er 16 balletjes van, elk van ongeveer 35 g, leg ze op de bakplaten en druk ze plat tot schijfjes met een doorsnede van 8 cm.

 

Bak 15 minuten in de oven, of tot de koekjes goudkleurig en krokant zijn. Haal dan uit de oven en laat op een rooster helemaal afkoelen. Bewaar tot een week op kamertemperatuur in een luchtdichte trommel.

 

Pureer voor het ijs de bananen, frambozen, de helft van de room en eventueel het pepermuntextract in een foodprocessor of blender tot een glad en romig geheel. Stop en schraap alles van de zijkanten van de blender naar onder als dat nodig is en schenk er wat extra room bij als het mengsel te dik is. Pureer eventueel nog een keer en bewaar in een diepvriesdoos in de vriezer.

 

Laat voor de sandwiches het ijs iets ontdooien. Schep het dan op 8 koekjes, maak elke sandwich af met een tweede koekje en strijk de zijkanten glad. Eet de koekjes meteen, of bewaar ze in een diepvriesdoos in de vriezer. Laat ze in dat geval wel iets ontdooien voor je ze eet.

 

Helpende handjes: laat de kinderen het koekjesdeeg in 16 balletjes rollen en ze op de bakplaten leggen. Het ijs kunnen ze met een beetje hulp zelf maken.

 

Tip: als je ijs uit de winkel gebruikt, kun je het beste een rol ijs kopen in plaats van een bak. Zo’n rol kun je namelijk met een gekarteld mes met verpakking en al in plakken snijden, zodat je perfecte rondjes krijgt.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

Chocolade-haverkoekjes
200 g havervlokken
65 g boekweitmeel, gezeefd
3 el chiazaad
4 el cacao, gezeefd
½ tl zeezout
100 g virgin kokosolie of ongezouten roomboter, gesmolten
125 ml ahornsiroop
60 ml melk naar keuze

Frambozenijs
2 bananen (250 g), uit de vriezer, voor het invriezen gepeld en in plakjes gesneden
125 g frambozen, uit de vriezer
250 ml kokosroom (of slagroom)
¼ tl pepermuntextract (optioneel)

Zie ook: