Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Harissagehaktballen met rijst uit de oven

Uit Home Made Basics van Yvette Van Boven

Hoofdgerecht | 39 minuten | 4 personen

Ingrediënten

Voor de saus
2 flinke sjalotten, in ringen wat el olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt 1 tl gemalen koriander
2 tl karwijzaad
1 el harissa (of sambal badjak), of naar smaak
1 blik (400 g) gepelde tomaten, fijngeknepen
sap van 1 citroen

Voor de ballen
500 g half-om-halfgehakt 100 g gare rijst
1 ei
1 sjalot, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el harissa (of sambal badjak), of naar smaak
schil van 1 citroen
fijngeraspt zeezout
zwarte peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 180 graden.⁠⠀
Meng alle ingrediënten voor de ballen, breng het rijst-gehaktmengsel op smaak met zout en peper en kneed het goed door.⁠⠀

⁠⠀
Was uw handen en vorm er met natte handen (dan plakt het gehakt minder) kleine ballen van ter grootte van een golfbal.⁠⠀

⁠⠀
Maak de saus. Fruit de sjalot in de olijfolie in een steelpan op half hoog vuur tot hij lichtbruin kleurt. Voeg de knoflook, koriander, het karwijzaad en de harissa toe en bak zo’n 2-3 minuten mee, tot de specerijen gaan geuren. Schenk de tomatenpulp erbij, breng de saus aan de kook, proef even en roer het citroensap erdoor. Zet het vuur uit.⁠⠀

⁠⠀
Leg de gehaktballen iets uit elkaar in een ovenschaal en schenk de saus erover. Zet de schaal 25 minuten in de oven, tot de ballen gaar zijn en de saus bubbelt. Serveren met rijst of brood en een salade.⁠⠀

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

Voor de saus
2 flinke sjalotten, in ringen wat el olijfolie
1 teen knoflook, fijngehakt 1 tl gemalen koriander
2 tl karwijzaad
1 el harissa (of sambal badjak), of naar smaak
1 blik (400 g) gepelde tomaten, fijngeknepen
sap van 1 citroen

Voor de ballen
500 g half-om-halfgehakt 100 g gare rijst
1 ei
1 sjalot, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 el harissa (of sambal badjak), of naar smaak
schil van 1 citroen
fijngeraspt zeezout
zwarte peper

Zie ook: