De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Ginger bug

Uit Kefir & Kombucha van Sebastian Landaeus & Nina Lausecker

Nagerecht | 7225 minuten | 4 personen

Ingrediënten

Voor 500 ml
1 gemberwortel
suiker
500 ml mineraal- of kraanwater (zie pag. 23)

 

BENODIGDHEDEN
1 pot van 1 l, luchtdicht afsluitbaar
1 rasp
1 roestvrijstalen eetlepel

Bereidingswijze

Ginger bug (of gembergist) is de gefermenteerde basis (starter) om gemberbier (dat gin-tonic in de schaduw zet) en andere exotische natuurlijk bruisende dranken te maken. De gist komt uit het Caribisch gebied dat met zijn warme klimaat gunstig is voor suikerriet en natuurlijk voor fermentatie!

 

BEREIDING
Spoel de gemberwortel af maar schil hem niet. Rasp circa 1 eetlepel gember af. Doe de geraspte gember in de pot samen met 1 eetlepel suiker en schenk het water op kamertemperatuur erbij. Roer flink met een lepel of sluit de pot af en schud hem goed. Open de pot om er wat lucht in te laten en herhaal het mengen nog twee keer. Ginger bug heeft wat zuurstof nodig om te fermenteren.

 

FERMENTATIE
Laat de drank fermenteren op een warme plek (liefst 30 °C) boven op de koelkast of
op een radiator (maar pas op dat het niet warmer wordt). Rasp elke dag dezelfde hoeveelheid gember en voeg die samen met evenveel suiker toe aan de pot, meng goed,
schud de pot een paar keer. Vanaf de derde dag moeten er belletjes gaan ontstaan. Voed de drank nog 2 dagen.

 

OOGST
Als je gist is geactiveerd kun je er andere dranken mee laten fermenteren (zie de recepten hierna). Bewaar daarvoor de gefilterde ginger bug en voeg om de 3 dagen water, gember en suiker toe om hem te voeden.

 

INFO
Leg de gemberwortel een paar uur in de vriezer om hem gemakkelijker te kunnen raspen. Ginger bug komt uit het Caribisch gebied. Warmte is dan ook cruciaal wil het slagen. Als je het fermentatieproces even wilt stoppen, zet je de drank in de koelkast. Later kun je hem weer activeren door hem op kamertemperatuur te brengen en wat gember en suiker toe te voegen.

 

Wat is het? Gembergist waarmee je fruit- of groentesappen kunt laten fermenteren.

 

Hoe smaakt het? Het heeft een heel sterke gembersmaak. Niet onverdund te consumeren.

 

Hoe kom je aan de gist? Endogeen die van nature op de schil van gemberwortel zit.

 

Hoe weet je of de drank mislukt is? Als je geen belletjes aan het oppervlak ziet, maar wel schimmelplekken.

 

Het is klaar: Als het goed bruist en het lekker naar gist ruikt.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

Voor 500 ml
1 gemberwortel
suiker
500 ml mineraal- of kraanwater (zie pag. 23)

 

BENODIGDHEDEN
1 pot van 1 l, luchtdicht afsluitbaar
1 rasp
1 roestvrijstalen eetlepel

Zie ook:

Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.