De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Gestoomde broodjes met vegetarische char siu & ingelegde chinese groenten

Hoofdgerecht | 160 minuten | 4 personen

Ingrediënten

Voor de broodjes
560 g bloem, plus extra om te bestuiven
11 g gedroogde gist
1⁄2 tl zout
1 tl bakpoeder
30 g fijne kristalsuiker
2 el plantaardige olie, plus extra om
in te vetten
320 ml volle melk (veganistisch
alternatief: soja- of amandelmelk)

Voor de vulling
125 ml hoisinsaus
1 el Chinees vijfkruidenpoeder 1 el Chinese rijstwijn
2 el suiker
1 el plantaardige olie
340 g tempé, in plakken van 2 cm dik
4 el Chinese ingelegde groenten

Bereidingswijze

Zachte gestoomde broodjes? Check. Stevige tempévulling, gemarineerd in een rijke, rokerige, zoete Chinese barbecuesaus? Check. Topping van zure, knapperige, ingelegde groenten? Check. Dit is een combinatie die je smaakpapillen zal laten tintelen.

 

Meng alle ingrediënten voor de broodjes in een grote kom tot een zacht, elastisch deeg. Leg het deeg op een schoon, licht met bloem bestoven werkvlak, kneed 6 minuten en vorm tot een bal. Leg in een licht ingevette kom en laat afgedekt 2 uur rijzen, tot het deeg in omvang is verdubbeld.

 

Verwarm voor de vulling de oven voor tot 190 °C. Meng de hoisinsaus met het vijfkruidenpoeder, de rijstwijn en de suiker in een grote kom tot een marinade.
Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en bestrijk met de olie. Leg de tempé erop en bestrijk met de helft van de marinade. Bak 10 minuten in de oven tot er een korstje ontstaat, keer de tempé om, bestrijk met de rest van de marinade en bak nog eens 10 minuten in de oven.

 

Leg intussen het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak, druk het iets plat en rol tot een lange worst. Verdeel in 8 tot 12 gelijke porties (afhankelijk van hoe groot je de broodjes wilt maken). Rol elke portie tot een korte cilinder, druk plat en vouw dubbel zodat er een schelp ontstaat. Leg het deeg op een vel geperforeerd bakpapier in een stoommandje met deksel en laat er steeds 2 cm tussen, omdat de broodjes uitzetten tijdens het stomen.  Stoom 8 tot 10 minuten op hoog vuur.

 

Wees voorzichtig als je het deksel van het stoommandje af haalt, want de ontsnappende stoom is heet. Haal de broodjes uit het mandje.

 

Neem een gestoomd, warm broodje en maak voorzichtig open (misschien heb je hier een mes voor nodig). Leg een plak tempé in het midden, leg er wat ingelegde groenten op en serveer.

Ingrediënten

Voor de broodjes
560 g bloem, plus extra om te bestuiven
11 g gedroogde gist
1⁄2 tl zout
1 tl bakpoeder
30 g fijne kristalsuiker
2 el plantaardige olie, plus extra om
in te vetten
320 ml volle melk (veganistisch
alternatief: soja- of amandelmelk)

Voor de vulling
125 ml hoisinsaus
1 el Chinees vijfkruidenpoeder 1 el Chinese rijstwijn
2 el suiker
1 el plantaardige olie
340 g tempé, in plakken van 2 cm dik
4 el Chinese ingelegde groenten

Zie ook: