De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Geroosterde wortelgroenten

Uit Slow van Louise Franc

Hoofdgerecht | 115 minuten | 6 personen

Ingrediënten

2 takjes rozemarijn, naaldjes eraf gehaald
een kleine handvol tijm, blaadjes gerist
90 ml olijfolie
2 grote rode bieten, geschild en in stukken
6 babywortels, geschrapt
3 pastinaken, geschild en gehalveerd
250 g knolselderij, geschild en in stukken
1 zoete aardappel, in stukken
250 g pompoen, geschild en in stukken
20 g boter
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 blikken à 400 g kikkererwten, uitgelekt
40 g cashewnoten, gehakt
een kleine handvol bladpeterselie, grofgehakt
1 el sumak

BERBERESPECERIJENMIX
1 tl komijnzaad
4 hele kruidnagels
3 kardemompeulen
½ tl zwarte peperkorrels
1 tl fenegriekzaad
1 tl korianderzaad
4 kleine gedroogde chilipepers
1 tl zout
½ tl gemberpoeder
½ tl kurkuma
2 el gerookt paprikapoeder
¼ tl pimentpoeder
een snufje kaneel

TAHINSAUS
3 el tahin
het sap van 1½ citroen
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 tl zout

Bereidingswijze

Rooster voor de berberespecerijenmix de hele specerijen op middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Stamp ze in een vijzel met de rest van de ingrediënten voor de specerijenmix fijn. Zet opzij.

 

Doe alle ingrediënten voor de tahinsaus in een glazen pot met deksel. Schenk er 60 ml water bij, draai het deksel op de pot en schud tot alles goed is gemengd. Voeg meer water toe als je een iets dunnere saus wilt. Zet opzij.

 

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

 

Meng de rozemarijn, tijm en olijfolie in een kleine glazen pot met deksel en voeg royaal zout en versgemalen zwarte peper toe.

 

Leg de rode bieten in een braadslee en besprenkel ze met 1 eetlepel van de rozemarijn-tijmolie. Wrijf de olie met je handen goed over de rode bieten en rooster de bieten 50 minuten.

 

Leg de babywortels, pastinaken, knolselderij en zoete aardappel op een grote bakplaat en schenk de helft van de rest van de rozemarijn-tijmolie erover. Wrijf de groenten in met de olie en rooster ze 20 minuten in de oven.

 

Voeg de pompoen en de rest van de rozemarijn-tijmolie toe aan de braadslee, schep alles goed om en rooster de groenten nog 20 minuten, of tot ze allemaal gaar zijn.

 

Smelt intussen de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak hem al roerend tot hij net bruin wordt.

 

Voeg de kikkererwten toe en zet het vuur iets hoger. Doe er 2 eet-lepels van de berberespecerijenmix bij en bak de kikkererwten al roerend 4 tot 5 minuten, of tot ze droog zijn en krokant beginnen te worden. Zet opzij.

 

Stapel de geroosterde groenten op een serveerschaal op en bestrooi ze met de gekruide kikkererwten. Sprenkel de tahinsaus erover, bestrooi alles met de cashewnoten, bladpeterselie en sumak en serveer.

 

Met dit recept maak je meer berberespecerijenmix dan je voor dit gerecht nodig hebt, maar het is handig om bij de hand te hebben als kant-en-klaar mengsel voor andere gerechten. Bewaar het restje in een luchtdicht potje in de koelkast en gebruik het voor je volgende soep, gebraden kip of biefstuk. Gebruik de mix bij voorkeur binnen 3 maanden.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

2 takjes rozemarijn, naaldjes eraf gehaald
een kleine handvol tijm, blaadjes gerist
90 ml olijfolie
2 grote rode bieten, geschild en in stukken
6 babywortels, geschrapt
3 pastinaken, geschild en gehalveerd
250 g knolselderij, geschild en in stukken
1 zoete aardappel, in stukken
250 g pompoen, geschild en in stukken
20 g boter
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 blikken à 400 g kikkererwten, uitgelekt
40 g cashewnoten, gehakt
een kleine handvol bladpeterselie, grofgehakt
1 el sumak

BERBERESPECERIJENMIX
1 tl komijnzaad
4 hele kruidnagels
3 kardemompeulen
½ tl zwarte peperkorrels
1 tl fenegriekzaad
1 tl korianderzaad
4 kleine gedroogde chilipepers
1 tl zout
½ tl gemberpoeder
½ tl kurkuma
2 el gerookt paprikapoeder
¼ tl pimentpoeder
een snufje kaneel

TAHINSAUS
3 el tahin
het sap van 1½ citroen
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 tl zout

Zie ook: