Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Flespompoen uit de oven met gedroogde kersen en tahin

Uit van

Hoofdgerecht | 45 minuten | 4 personen

Ingrediënten

1,2 kg flespompoen
olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde oregano
½ theelepel kaneel
1 volle eetlepel tahin
1 citroen
80 g yoghurt
2-3 eetlepels extra vierge olijfolie
6 lente-uitjes
½ bosje munt
60 g rucola
40 g gedroogde kersen
sumak (optioneel)

Bereidingswijze

Dit is een combinatie van een paar van mijn favoriete Cypriotische smaken. Ik ben gek op pompoen met kaneel en zoete gedroogde kersen – het is een combinatie die in verschillende gerechten wordt gebruikt. Deze salade is daar een variant op. Hij wordt gegarneerd met sumak, waar ik pas later in mijn leven kennis mee maakte. Mijn yiayia’s gebruikten het niet, hoewel het in Cyprus gekweekt wordt. Als je het niet eerder gebruikt hebt: laat je niet misleiden door de kleur – sumak is helemaal niet pittig of heet, maar voegt een heerlijk fruitig en zuur accent toe.

 

Verwarm de oven voor tot 200 C. Snijd de pompoen in de lengte doormidden en dan in lange partjes van 2-3 cm. Schraap de oranje draden eruit maar bewaar de pitten; spoel ze af. Leg de pompoen in een enkele laag op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met zout, peper, oregano en kaneel. Schep door elkaar zodat alles goed verdeeld is en zet de bakplaat 20 minuten in de oven. Schep na 20 minuten de pitten om met wat olijfolie en zout en strooi ze over de pompoen. Bak de pompoen nog 20-25 minuten in de oven of tot hij gaar is en de schil bruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen tot op kamertemperatuur.

 

Maak intussen de dressing. Roer de tahin los met het sap van de citroen, de yoghurt en de extra vierge olijfolie. Bestrooi met zout en peper.

 

Snijd de lente-uitjes fijn en hak de muntblaadjes grof. Schep de munt en lente-uitjes door de rucola en besprenkel met wat extra vierge olijfolie.

 

Sprenkel de tahindressing over een platte schaal en leg de partjes pompoen erop. Verdeel de rucola en gedroogde kersen erover en garneer met een paar snufjes sumak.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

1,2 kg flespompoen
olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde oregano
½ theelepel kaneel
1 volle eetlepel tahin
1 citroen
80 g yoghurt
2-3 eetlepels extra vierge olijfolie
6 lente-uitjes
½ bosje munt
60 g rucola
40 g gedroogde kersen
sumak (optioneel)

Zie ook: