De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Escalivada: paprika’s, aubergines & tomaten

Uit De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer

Hoofdgerecht | 70 minuten | 2 personen

Ingrediënten

2 hele aubergines, rondom met een vork ingeprikt
3 rode puntpaprika’s
6 grote trostomaten
1 rode ui, in vieren
handje verse tijm
4 grote tenen knoflook, ongepeld
1 eetlepel olijfolie
2 theelepels zeezout
50 g hele amandelen
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel extra vergine olijfolie
25 g vers basilicum, grofgesneden of -gescheurd

OPDIENEN MET
Knapperig brood of parelgort (zie blz. 17)

Bereidingswijze

Dit gerecht voert je mee naar een terras in Spanje, en het leuke is dat je het heel eenvoudig kunt maken van alledaagse supermarktaankopen. De hoeveelheden zijn bedoeld voor twee grote porties – en passen op een standaard bakplaat –, maar je kunt alles ook eenvoudigweg verdubbelen als je voor meer mensen kookt. Lekker makkelijk: je kunt de groentes zo op tafel zetten en daar pas aansnijden en met de dressing besprenkelen.

 

Verwarm de oven voor tot 200 C/gasstand 6. Leg de hele aubergines, paprika’s, tomaten, ui, tijm, knoflook, olijfolie en 1 theelepel van het zout op een grote bakplaat en schep alles met je handen om.

 

Zet het geheel 1 uur in de oven; voeg 10 minuten voor het einde de amandelen toe.

 

Haal de bakplaat uit de oven. De groentes moeten nu rondom een beetje geblakerd zijn en zo zacht zijn dat je erin kunt prikken. Verwijder de knoflook, knijp deze uit de velletjes, pureer ze en roer ze door het citroensap, de olijfolie en de overgebleven theelepel zout. Verwijder met een mes en vork de oneetbare delen van de gare groentes en scheur ze vervolgens in grove stukken.

 

Verdeel het basilicum en de dressing erover en schep alles goed door elkaar. Dien warm op met knapperig brood of parelgort.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

2 hele aubergines, rondom met een vork ingeprikt
3 rode puntpaprika’s
6 grote trostomaten
1 rode ui, in vieren
handje verse tijm
4 grote tenen knoflook, ongepeld
1 eetlepel olijfolie
2 theelepels zeezout
50 g hele amandelen
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel extra vergine olijfolie
25 g vers basilicum, grofgesneden of -gescheurd

OPDIENEN MET
Knapperig brood of parelgort (zie blz. 17)

Zie ook: