De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Citroenmerenguetaart

Nagerecht | 60 minuten | 4 personen

Ingrediënten

Deeg

  • 250 g bloem
  • 1 eidooier
  • 3 el water
  • 75 g basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • 125 g boter

Vulling

  • 4 hele eieren
  • 2 dooiers
  • 125 g boter
  • 2 citroenen
  • De geraspte schil van één citroen
  • 200 g suiker

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 50 g poedersuiker
  • enkele druppels citroensap

Bereidingswijze

Zo’n citroenmeringuetaart is de zonde waard

(naar een recept van Manfred Meeuwig)


Deeg
:

Maak in een keukenmachine een mooie homogene massa van alle ingrediënten.

Voeg eidooier losgemaakt met 3 eetlepels koud water pas toe als de machine al een paar keer gedraaid heeft
en de andere ingrediënten al goed gemengd zijn.

Laat het deegbolletje in plastic folie 2 uur in de koelkast rusten.

Rol op het aanrecht (bestrooid met wat bloem) of tussen twee stukken folie
uit tot een dikte van ongeveer 1 cm en bekleed er een taartvorm mee.

Prik er met een vork gaatjes in en bak de taartbodem in een matig hete oven (210 gr) tot het deeg enigszins gaat
kleuren.


Vulling
:

Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en verwarm ze langzaam, al roerend, tot
een dikke massa ontstaat. Smeer deze citroenmassa op de taart en zet deze nu nog 5 minuten
in de oven.


Meringue
:

Maak de kom en de gardes van een mixer volledig vetvrij (met een citroen).

Klop de eiwitten met de helft van de poedersuiker en het citroensap stijf.

Strooi er dan de rest van de suiker bij en klop nog even door. Wie een spuitzak heeft,
spuit mooie rozetjes op de taart. Maar met een  spatel de taart gelijkmatig besmeren kan ook.

Strooi er nog wat kristalsuiker over en plaats de taart nu nog heel even terug in
een wat hetere oven tot de bovenkant mooi goudkleurig is.


Wijnadvies van meneer Hamersma, schrijver van De Grote Hamersma:

Feestelijk en fris-zoet: Clairette de Die, het licht-alcoholische, mild schuimende wit uit de
Rhône. En klassiek is de combinatie met zoete riesling uit Duitsland of Oostenrijk.

 

Ingrediënten

Deeg

  • 250 g bloem
  • 1 eidooier
  • 3 el water
  • 75 g basterdsuiker
  • mespuntje zout
  • 125 g boter

Vulling

  • 4 hele eieren
  • 2 dooiers
  • 125 g boter
  • 2 citroenen
  • De geraspte schil van één citroen
  • 200 g suiker

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 50 g poedersuiker
  • enkele druppels citroensap

Zie ook:

Toscaanse kippensoep

hoofdgerecht | 70 | 6 personen

Lees meer
Pecanmelk

nagerecht | 10 | 4 personen

Lees meer
Ossenhaas met haricots verts

voorgerecht | 30 | 4 personen

Lees meer
Stel een vraag

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.