Open woensdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur. Online bestellen kan altijd.

Boterzachte aubergine met oreganosalsa en ansjovismayonaise

Uit Sous Vide van Bas Robben

Voorgerecht | 35 minuten | 4 personen

Ingrediënten

2 grote aubergines
grasgroene olijfolie
bosje tijm
zout
50 g gepelde, ontvliesde walnoten 1 tl honing
40 g mortadella, gescheurd
200 g cherrytomaten, in kwarten, ter garnering

OREGANOSALSA
50 g blaadjes oregano
½ gezouten citroen, in stukjes
6 el grasgroene olijfolie
1 teen knoflook, geraspt
peper

ANSJOVISMAYONAISE
4 ansjovisfilets uit blik, uitgelekt en fijngehakt
100 g (zelfgemaakte) mayonaise
kneepje vers citroensap

OOK NODIG
1 sous-videzak
hakbakje
bakpapier
bakplaat
keukenkwastje

Bereidingswijze

Verwarm het waterbad voor op 84 °C.

 

Halveer de aubergines in de lengte en snijd het vruchtvlees driemaal ondiep in. Besprenkel met een beetje grasgroene olijfolie en steek de tijm in de inkepingen. Bestrooi met een beetje zout. Leg de auberginehelften in een enkele laag in een sous-videzak en trek deze vacuüm.

 

Gaar de aubergines 3 uur in het waterbad.

 

Maak intussen de oreganosalsa door de oregano, gezouten citroen, grasgroene olijfolie en knoflook in een hakbakje grof te malen. Breng de salsa op smaak met zout en peper. Meng voor de ansjovismayonaise de ansjovis en mayonaise door elkaar. Proef voor de
juiste hoeveelheid citroensap.

 

Rooster de walnoten enkele minuten in een droge koekenpan op hoog vuur. Schud ze op een bord en laat ze afkoelen. Hak ze grof.

 

Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Meng 1 eetlepel grasgroene olijfolie en de honing goed door elkaar.

 

Neem de aubergines voorzichtig uit de sous-videzak en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Haal de tijm uit de aubergines. Bestrijk de snijkanten van de aubergines met het olie-honingmengsel en gril ze 3 tot 4 minuten met de snijkant naar boven tot ze goudbruin zijn.

 

Verdeel de aubergines over borden. Lepel er wat oreganosalsa en ansjovismayonaise naast en garneer met de geroosterde walnoten, gescheurde mortadella en de cherrytomaten.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

2 grote aubergines
grasgroene olijfolie
bosje tijm
zout
50 g gepelde, ontvliesde walnoten 1 tl honing
40 g mortadella, gescheurd
200 g cherrytomaten, in kwarten, ter garnering

OREGANOSALSA
50 g blaadjes oregano
½ gezouten citroen, in stukjes
6 el grasgroene olijfolie
1 teen knoflook, geraspt
peper

ANSJOVISMAYONAISE
4 ansjovisfilets uit blik, uitgelekt en fijngehakt
100 g (zelfgemaakte) mayonaise
kneepje vers citroensap

OOK NODIG
1 sous-videzak
hakbakje
bakpapier
bakplaat
keukenkwastje

Zie ook: