De winkel is wo, do, vr en za open van 11:00-18:00. Online bestellen kan altijd.

Bloemkool-preisoep met mosterd en tijm

Uit Heel Veel Veggie! van Hugh Fearnley-Whittingstall

Hoofdgerecht | 30 minuten | 4 personen

Ingrediënten

2 el olijf- of koolzaadolie
3 middelgrote preien (ongeveer 500 g), boven- en onderkant eraf, in ringen van 5 mm
2 tenen knoflook, grofgesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 el tijmblaadjes
1 middelgrote bloemkool (800 g-1 kg met blad)
850 ml heet water of groentebouillon (zie blz. 188 voor zelfgemaakte)
2 tl mosterd
zeezout en zwarte peper
extra vergine olijf- of koolzaadolie, voor eroverheen

Bereidingswijze

Zowel prei- als bloemkoolpuree is van nature zijdezacht, waardoor deze eenvoudige groentesoep een heerlijk romige textuur heeft.

 

Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden prei, knofl ook, bleekselderij, de helft van de tijmblaadjes en wat zout en peper toe. Leg als de groenten sissen het deksel op de pan, draai het vuur laag en fruit ongeveer 10 minuten tot de prei vrij zacht is; roer af en toe.

 

Maak ondertussen de bloemkool klaar: verwijder de harde buitenste bladeren (de binnenste, zachte kun je gewoon gebruiken) en de onderkant van de stronk als deze er grof of vies uitziet en snijd de rest van de bloemkool met stronk en al in grove stukken.

 

Voeg de stukken bloemkool toe aan de zachte prei, schep om en schenk het hete water of de groentebouillon erbij. Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en kook 5-10 minuten tot de bloemkool gaar is maar niet te zacht.

 

Haal de pan van het vuur. Roer de mosterd erdoor en pureer tot een gladde soep – in twee delen in de blender of met een staafmixer in de pan. Schenk de soep terug in de pan als je een blender hebt gebruikt en voeg een scheutje heet water toe als de soep erg dik is. Proef envoeg extra zout of peper toe als dat nodig is en warm de soep op als deze afgekoeld is.

 

Schep de soep in voorverwarmde kommen, besprenkel met extra vergine olijfolie en maak af met de rest van de tijmblaadjes en wat zwarte peper.

 

Variaties
Ui: Vervang de prei door een paar middelgrote uien.
Kruiden: Gebruik rozemarijn in plaats van tijm.

Dit recept komt uit:

Ingrediënten

2 el olijf- of koolzaadolie
3 middelgrote preien (ongeveer 500 g), boven- en onderkant eraf, in ringen van 5 mm
2 tenen knoflook, grofgesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
2 el tijmblaadjes
1 middelgrote bloemkool (800 g-1 kg met blad)
850 ml heet water of groentebouillon (zie blz. 188 voor zelfgemaakte)
2 tl mosterd
zeezout en zwarte peper
extra vergine olijf- of koolzaadolie, voor eroverheen

Zie ook: