Ja, je bent echt nog steeds op mijn site maar toch is dit is geen kookboek. Evenmin is het een handleiding over hoe je zelf bier kunt brouwen dan wel wat voor soort gerstenat er het ‘t beste past bij welk gerecht.
In Onder de rook van de Heineken ga je het allemaal niet vinden. Toch heb ik het in mijn assortiment opgenomen. En met een goede reden: het is van de hand van meneer Hamersma, tevens bekend als mijn man.
‘Aha’, zeg je nu misschien, ‘maar dan gaat het dus over wijn.’
Ook niet: meneer Hamersma heeft een heus literair boek geschreven over zijn jeugd in De Pijp.
Daar is eerder al een hoofdstuk uit gepubliceerd in ons eigen Het Parool. En daar kwamen destijds dermate veel reacties op dat het naar meer smaakte: 24 hoofdstukken meer, om precies te zijn. En nu is daar Onder de rook van de Heineken.
Daarin kun je lezen waarom hij zo’n hekel heeft aan water (lijkt die liefde voor wijn plots heel logisch), waarin zijn oude moeder André Hazes aanziet voor Willy Alberti, over zijn oma Miegie Paardenvliegie en over zijn oude badhuis dat nu een moderne bar is. Zelfs mijn eigen kookboekwinkel komt erin voor: mijn schoonvader zaliger (ook al geboren en getogen in De Pijp) herkende het onmiddellijk als zijn oude ‘kappert.’
‘Het is wervelend debuut. Een weergaloze ode aan een bijzondere wijk, aan een liefdevolle jeugd en aan een tijd die voorgoed voorbij is.’
Dat zijn overigens niet mijn woorden maar van zijn uitgever die er helemaal verrukt van is.
En eerlijk is eerlijk: ik vind het ook heel goed. Al staat er geen recept in.
Onder de rook van de Heineken komt de 14e februari uit maar je kunt het alvast bestellen. Dan stuur ik het je op zodra het binnen is. En als je wilt, signeert meneer Hamersma je exemplaar of zet ie er wat persoonlijks voor je in. Laat maar weten.
Voor een optimale sitebeleving adviseren wij om je telefoon om te draaien.